Care sunt trendurile anului 2018 în textilele pentru casă?
Anul 2018 nu putea să înceapă fără prezența noastră ca vizitatori la Heimtextil Frankfurt, cel mai mare târg din Europa și unul dintre cele mai mari din lume dedicat textilelor pentru casă, așa cum ne-am obișnuit să începem fiecare an din 2013 încoace. Pentru că 2017 a fost un an relativ bun și în creștere pentru industria home deco, ne așteptam ca și târgul din 2018 să fie unul inovator.
Târgul de anul acesta s-a întins pe o perioadă de 4 zile, între 9 și 12 ianuarie, la fel ca în 2017, iar organizatorii se așteaptă ca peste 65000 de persoane să fi vizitat expoziția.
Trendul târgului de anul acesta a accentuat și mai mult ideea de urbanizare și de a crea un spațiu cât mai apropiat de natură în mijlocul orașelor, deoarece este bine știut faptul că avem nevoie de a evada cât mai des din stresul cotidian, iar cel mai apropiat loc unde ne putem refugia –este desigur, acasă.
Dacă Heimtextil 2017 s-a bazat pe conceptul Exploration, pornind de la apropierea noastră a tuturor față de natură, de lucrurile simple și frumoase din viețile noastre și având în centru acel GREENERY – (verde deschis, simbol al renașterii și al reinventării), trendul general al Heimtextil 2018 s-a numit The Future is Urban, concept ce continuă abordarea conștientă și foarte serioasă a protecției mediului înconjurător, prin găsirea de noi tehnici nepoluante de producere a fibrelor textile, sau prin simpla decorare a caselor noastre cu plante, arbuști și bineînțeles materiale textile care să ne apropie de natură, aici incluzând toate materialele textile ce se găsesc într-o locuință, de la perdele și draperii și până la covoare, fețe de masă, lenjerii de pat șamd.
Designerii au hotărât ca acest concept de viitor urban să fie împărțit în 5 zone distincte, fiecare zonă având o culoare dominantă și un obiectiv distinct.
Așadar, cele 5 zone ale conceptului urban se împart astfel: Perfect Imperfection, Urban Oasis, Soft Minimal, Relax & Recharge și Adapt & Assemble.
Perfect Imperfection ne duce cu gândul la vechile tradiții de fabricare a textilelor, la vechile manufacturi, așadar este despre a accepta perfecțiunea lucrurilor simple, poate puțin imperfecte. Nuanțele dominante sunt cele de pământ, precum ocru, cărămiziu, oranj, maro roșcat și așa mai departe, iar modelele dominante sunt cele nedefinite, un pic abstracte, ce pornesc totuși de la un element bine cunoscut, care apoi își pierde din contur.
Urban Oasis este conceptul ce preia poate cel mai bine trendul din 2017, Exploration, ducându-ne cu gândul la crearea unei oaze în mijlocul orașului, prin decorarea cu plante, cu textile printate cu motive naturale, precum păduri tropicale, verdeață, faună exotică etc. Bineînțeles, culoarea de bază este verdele, iar designerii ne îndeamnă să evadăm din lumile noastre puternic digitalizate, pline de stres și tentații, în aceste oaze create chiar la noi acasă, creându-ne singuri o senzație de împlinire și wellbeing.
Relax & Recharge este un concept ce nu mai are nevoie de nicio traducere. Culoarea dominantă este roșul puternic, denumit sugestiv Emotional Red, cu intervenții episodice ale albastrului la fel de puternic, alegerea această fiind bazată pe studii conform cărora prezența roșului și albastrului în anumite variații de nuanțe pe textilele din locuințele noastre ne ajută să ne încărcăm cu energie și să ne relaxăm.
Soft Minimal se axează pe nuanțe pastelate și texturi plain, fără modele obositoare, fiind un stil de design dedicat celor care își doresc lucruri simple în căminele lor, însă doresc și foarte puțină culoare, fără a încărca spațiul. Nuanțele potrivite pentru acest stil sunt roz pudră, taupe, lila, purpruiu, bleu, turcoaz deschis, galben pai etc, indulcind stilul minimalist bazat pe în totalitate pe tonuri de gri și alb. Soft Minimal este pentru cei pasionați de lucrurile inovatoare, desenate în linii simple, orientate spre funcționalitate.
Adapt & Assemble, este stilul destinat unui stil de viață nomad în accepțiunea vremurilor pe care le trăim, adică este un stil dedicat flexibilității și adaptării la noi situații de viață, fiind bazat pe obiecte de design modulare, ce pot fi mutate ușor, iar pe partea de textile, acest stil se traduce prin forme geometrice, tridimensionale, texturi bine aranjate, ordonate, materiale neșifonabile, materiale care pot fi mutate aproape oriunde, în orice cameră. Pornind de la cuprinzătorul stil industrial, acest Adapt & Assemble se centrează în jurul tonurilor de albastru-turcoaz ce se îmbină foarte interesant cu trăsăturile industriale mai sus amintite. Dacă celelalte stiluri ne îndemnau să îmbrățișăm natura prin simplitatea sa, acesta din urmă ne îndeamnă la cunoaștere, la călătorii, la explorarea și descoperirea de locuri și culturi noi, fiind într-un continuu proces de adaptare.
Cu siguranță anul 2018 va fi unul foarte interesant în ceea ce privește tendințele. Toate materialele din această postare se pot găsi și în magazinul nostru, fotografiile fiind făcute cu telefonul mobil la standurle furnizorilor noștri cu care avem parteneriate solide.
Afișul oficial al Heimtextil 2018, unde se pot observa cele 4 nuanțe de bază ale stilurilor de design urbane.